În aprilie 2015, cu ocazia Centenarului I.L. Peretz, seria de spectacole-lectură CU CĂRȚILE DESCHISE a fost reluată într-o nouă formulă și cu o frecvență lunară, în timpul stagiunii. În scurt timp, aceste evenimente au devenit o obișnuință pentru publicul larg care umple spațiile în care se desfășoară lecturile, demonstrând succesul conceptului.
Proiectul dorește să prezinte publicului larg literatura clasică idiș, prea puțin cunoscută în România în ultimele decenii, prin intermediul traducerilor în limba română. Încercând să facem astfel mai accesibilă această minunată literatură a lumii, spectacolele-lectură cuprind selecții de texte poetice, în proză, dramatice, dar și fragmente de memorii și amintiri ale marilor scriitori. Aceste evenimente completeaza repertoriul și spectacolele de teatru aparținând Teatrului Evreiesc de Stat cu o abordare alternativă de popularizare și se adresează inclusiv unui public mai puțin întâlnit în sălile de spectacol.
Până în momentul de față au fost realizate șapte astfel de ediții din noua serie de spectacole-lectură, punctând portretele câtorva dintre cei mai importanți autori de literatură idiș (Șalom Alehem, I.L. Peretz, Avram Goldfaden, Ițic Manger, Eliezer Steinbarg), dar și puncte de contact cultural între spațiul de cultură idiș și cel de cultură română (De la Caragiale la Șalom Alehem). Din această perspectivă, portretul culturii idiș pe care aceste evenimente îl creionează pentru publicul larg va cuprinde cele mai reprezentative personalități, dar și confluențe culturale regionale.
Spectacolele sunt alcătuite complex, incluzând în mod organic o componentă literară centrală, completată de ilustrație muzicală și vizuală, dar și de o contextualizare istorico-literară. Ocazional, în spectacolele-lectură au fost integrate și recitaluri propriu-zise ale unor muzicieni invitați (Beny Fox-Rosen, Liat Farris-Twaina și Irina Barbu). În mod curent, o coloană sonoră alcătuită din muzică klezmer autentică a completat mesajul comunicat prin cuvânt. Consonând cu universul literar prezentat, ilustrația vizuală a potențat atmosfera acolo unde a fost în armonie textul (evenimentul dedicat lui Ițic Manger a inclus și o proiecție a picturii lui Marc Chagall, iar spectacolul-lectură inspirat de fabulele lui Eliezer Steinbarg a fost ilustrat de artistul plastic Arthur Kolnik, prieten cu poetul și ilustrator al volumului acestuia).
Prelegerea introductivă, susținută de Lect. Univ. Dr. Camelia Crăciun, are ca scop introducerea publicului în universul literar al scriitorului evocat, moment necesar integrarii operei literare în epocă și spațiul geo-cultural, punctând, de asemenea, cheile de vizionare a spectacolului care urmează. Introducerea este susținută de o prezentare vizuală care să ilustreze cît mai sugestiv evenimentul.
Ținând cont de situația dificilă a Teatrului Evreiesc de Stat cauzată de renovarea sediului, locațiile au variat, oferind în acest fel și o mai mare deschidere către public, ieșindu-i în întâmpinare în spații inedite. Astfel, evenimentele au avut loc la Universitatea Populară ”Ioan I. Dalles”, la sediul central al Bibliotecii Metropolitane, dar și în sala de repetiții a TES din Str. Sborului nr. 7-9.
Actorii Teatrului Evreiesc de Stat participă la aceste evenimente cu un interes sporit datorat potențialului dramatic oferit de astfel de texte noi, majoritatea din afara zonei dramaturgice, iar unele spectacole-lectură au avut și au șansa de a deveni spectacole propriu-zise în repertoriul Teatrului (în primul rînd evenimentul De la Caragiale la Șalom Alehem). Astfel, publicul s-a bucurat de talentul minunaților actori ai TES: doamnele Leonie Waldman-Eliad Z’’L, Dorina Păunescu, Luana Stoica, Mirela Nicolau, Natalie Ester, Anka Levana, Christina Cârcei, Viorica Bantaș, Arabela Neazi, Alexandra Fasolă, Alina Tomi, Rudi Rosenfeld, Andrei Finți, Cornel Ciupercescu, Mihai Ciucă, Nicolae Călugărița, Veaceslav Grosu, Darius Daradici, Mircea Drîmbăreanu, Neculai Predica, Nicolae Botezatu, Viorel Manole, Mihai Prejban, Mircea Dragoman, Cătălin Stelian. Prezența permanentă a directorului Teatrului Evreiesc de Stat, doamna Maia Morgenstern, a susținut proiectul pe toată perioada desfășurării sale până astăzi.