Am dansat ”Tangou final” cu Maia Morgenstern şi Tudor Istodor la Teatrul de Artă din Bucureşti şi am fost din nou vrăjită de talentul, versatilitatea, spontaneitatea şi expresivitatea acestei minunate actriţe pe care o ador. M-a captivat cu intrepretarea unui rol destul de solicitant exact cum a făcut în Lola Blau, one woman show în care Maia Morgenstern îşi etalează complexitatea actoricească.
”Tangou final” este o dramă scrisă de Mario Diament şi spusă cu un amestec optim de umor şi tragism de către regizorul Moshe Yassur, în a cărui viziune Teatrul Evreiesc de Stat a crezut foarte mult.
I-am mai văzut pe Maia Morgenstern şi pe fiul ei Tudor Istodor jucând împreună în Tragedie Dentară, dar nu au interacţionat la fel de mult ca în spectacolul Tangou final unde sunt singurii artişti din scenă, oferind un recital actoricesc, atât separat cât şi împreună.
Piesa ”Tangou final” este o dramă în două personaje şi spune povestea unei celebre actriţe care se retrăsese de mult timp din lumina reflectoarelor, preferând să îţi trăiască dramele în singurătatea căminului ei, să îşi înece amarul în cupele cu şampanie înţepătoare…să uite.
Valeria Duran este o femeie frumoasă, trecută bine de prima tinereţe care, într-un moment de slăbiciune şi sinceritate, se dezgoleşte, îşi dă toate măştile jos în faţa unui tânăr, îşi varsă sufletul, îşi rosteşte regretele şi se confruntă, într-un moment de adevăr, cu fantomele propriei existenţe.
Valeria Duran este un star de cinema a cărei viaţă fusese distrusă de reporteri. Cu toate acestea, înfruntându-şi frica de a lăsa prea mult din viaţa ei, din trecutul ei, din emoţiile ei să mai fie subiecte de tabloide, acceptă să dea un ultim interviu.
Spre surprinderea actriţei, nu-i trece pragul un reporter hotărât, cu atitudinea aceea de rechin pe care aştepta să o înfrunte, ci Diego Goldstein, un tânăr care se pierde uşor şi devine complet neîndemânatic atunci când este cuprins de emoţii. Iar întâlnirea cu Valeria îi provoacă o avalanşă de emoţii pentru că aceasta reprezenta pentru el o femeie care îl învăţase, prin rolurile sale, ce este iubirea şi pentru care, invariabil, dezvoltase o pasiune ascunsă. Rolul Valeriei Duran din ”Tangou final” este unul dificil pentru că personajul face slalom printre stări şi sentimente contradictorii cu o asemenea repeziciune încât, la un moment dat, ca spectator, rămâi năucit.
Maia Morgenstern este excepţională, aşa cum o ştim, şi reuşeşte interpretarea, fără cusur în opinia mea, a acestei partituri. Am fost din nou hipnotizată de uşurinţa şi eleganţa cu care trece de la o femeie sensibilă la una puternică, de la o fiinţă caldă şi zâmbitoare la una dură şi agresivă, de la o femeie normală la una măcinată de afecţiuni ale minţii şi sufletului. Pentru că, în personajul pe care îl întruchipează în ”Tangou final”, trăiesc, într-un singur trup, toate aceste fiinţe.
La rândul său, cumva încă în umbra mamei sale, însă cu multă expresivitate, Tudor Istodor dă sugestiv viaţă tânărului ziarist emotiv, pe alocuri crizat, care, aflat în faţa primului său real succes jurnalistic, este dispus să depăşească graniţele profesionalismului şi chiar pe cele ale legii. Este sensibil în faţa frământărilor şi umbrelor din mintea Valeriei, este copleşit de personalitatea ei, se isterizează în anumite momente, se topeşte ascultând declaraţiile actriţei şi dansează cu ea un Tangou final neaşteptat. Deşi Tudor Istodor pare foarte diferit de mama sa, ca manifestare artistică, sper să ajungă la nivelul dumneaei de excelenţă în actorie la un moment dat, pentru că talentul există cu siguranţă.
Spectacolul ”Tangou final” este un eveniment teatral la care este bine să participaţi în primul rând pentru interpretarea actorilor Maia Morgenstern şi Tudor Istodor, apoi pentru că are un text dramatic cu inserţii comice foarte reuşit, mi-a plăcut mult, şi, nu în ultimul rând, pentru povestea cu o încărcătură emoţională foarte mare.
Sursă: Blog Ileana Andrei