27 ianuarie. In fiecare an ar trebui sa ne amintim ca este Ziua Internationala de Comemorare a Holocaustului.
27 ianuarie, data la care, in 1945, cel mai mare lagar nazist de exterminare, de la Auschwitz-Birkenau (astazi in Polonia), a fost eliberat de armata sovietica.
Multi stiu ce este Holocaustul, multi stiu ce s-a intamplat acolo cu adevarat; si totusi dupa atata timp nu este vizibila aceasta oroare, sau cel putin asa mi se pare mie. Oare tocmai din cauza asta, aceasta durere a lumii sa fie ocolita? Este prea dureroasa aceasta bucata de istorie? Si totusi…
Tot adevarul acela poate nu o sa il cunosc niciodata, dar ce stiu si cat stiu face pamantul sa se cutremure pe sub talpi si ma infioara ori de cate ori aud, vad, citesc. M-am gandit odata ca acel iad de atunci este iadul pe care ni-l inchipuim, si ca eliberarea, sfarsitul suferintei absolute, apa si painea, soarele si caldura sunt raiul. Pentru noi sunt lucruri normale, le avem mereu, le apreciem prea putin, insa pentru cei care au fost inchisi in iad, constientizez ca acestea au reprezentat raiul.
Acest subiect, dezbatut atatia ani, unul al istoriei manjit cu sange si atat de studiat, a ramas doar un subiect azi. Este adevarat ca acum nimic nu mai poate intoarce timpul, nimeni nu mai poate face nimic, niciodata nu va mai fi la fel. Nu stim exact cati evrei au murit, cum nu stim exact nici cati au reusit sa supravietuiasca, insa cei din urma sunt cei care ne-au lasat dovezi. Sunt cei care au avut puterea sa il tina pe Dumnezeu in sufletul lor si puterea sa nu il invinovateasca pentru tragediile si chinurile prin care au trebuit sa treaca. S-au nascut evrei si pentru asta au platit. Si ce pret?! Dumnezeu i-a numit odinioara “poporul ales”, insa abjectia speciei umane i-a ales ca fiind poporul care trebuie sa moara, insa nu oricum.
Am vazut piesa de teatru “Janka”, scrisa de Oscar Speace, purtand semnatura regizorala a lui Toma Enache si bucurandu-se de participarea Maiei Morgenstern in calitate de protagonista a piesei, ”Janka” prezinta povestea unei realitati traite in vremea Holocaustului. Subiectul este exact despre aceasta fila insangerata, dureroasa pana la extrem. Toata piesa este o realitate cutremuratoare.
Despre aceasta, Maia Morgenstern spune: “Aceasta piesa este o marturisire, un document de viata tulburator, un act de respect fata de drama acelor oameni, un act de reconstituire foarte important, un strigat venit din alta lume catre cei care au ramas si catre memoria noastra care se sterge“.
Va recomand aceasta piesa, chiar daca mai mult va va incarca decat elibera. Este o lectie care, dupa parerea mea, ne mai trezeste putin din amorteala si ne mai resusciteaza memoria. „Janka” este cea mai cutremuratoare piesa de teatru pe care am vazut-o vreodata.
Janka Festinger: “Am trait patru vieti… viata mea in Romania de dinainte de Hitler… viata mea datorita lui Hitler… viata mea cu Bob, sotul meu… viata mea dupa ce a murit Bob…”
Sursă: Blog Liana Rucsanda