Teatrul Evreiesc de Stat sărbătorește 165 de ani de la nașterea lui Şalom Aleihem (pseudonimul lui Şolom Rabinovici), considerat unul dintre părinţii literaturii idiş. Scriitorul, dramaturgul și publicistul evreu rus de limbă idiș, umorist de mare talent, comparat adesea cu Mark Twain și Nikolai Gogol, s‑a născut pe 2 martie 1859 la Pereiaslav, în Ucraina. Deşi a început să scrie în ebraică, prima sa „lucrare serioasă” – un dicţionar al înjurăturilor folosite de mamele vitrege – este scrisă în idiş. Din 1883 a hotărât să scrie doar în idiş şi şi-a luat pseudonimul de „Şalom Aleihem” pentru a-şi ascunde identitatea, căci în acea epocă literatura idiş era dispreţuită de intelectualii evrei, care scriau fie în ebraică, fie în rusă. După pogromul din 1905, Aleihem a decis să emigreze în Statele Unite, unde s-a bucurat de o imensă popularitate. Romanele și nuvelele sale ,,Farsă tragică: Un roman nemaipomenit”, ,,Stele rătăcitoare”, ,,Întoarcerea de la iarmaroc”, Menachem Mendel”, ,,Băiatul Motl”, ,,Romanul unui om de afaceri”, ,,Halal de mine, sunt orfan!”, prezintă caractere și scene, povestite cu un umor amar, din viața oamenilor umili și oprimați și o satiră a moravurilor burgheziei evreiești. Sunt ambientate în lumea pitorească a evreimii ghetourilor și târgușoarelor Rusiei țariste, ai cărei eroi sunt de o inegalabilă autenticitate.
Piesele sale de teatru au fost jucate de prestigioase companii din Statele Unite, Israel, Rusia şi Polonia. Textul său ,,Tevie Lăptarul” a stat la baza unuia dintre cele mai îndrăgite musicaluri de pe Broadway, ,,Scripcarul pe acoperiş”, distins cu nouă Premii Tony, şi a ecranizării omonime de succes din 1971.
Din capodoperele lui Șalom Aleihem montate la Teatrul Evreiesc de Stat menționăm: ,,Comoara”, ,,Lozul cel mare”, ,,Scripcarul pe acoperiş” (după romanul ,,Tevi Lăptarul), ,,Romanul unui om de afaceri”, ,,Nuntă cu divorț”, ,,Stele rătăcitoare” și ,,Marienbad”. În repertoriul actualei stagiuni, comedia muzicală ,,Lozul cel mare” figurează la loc de cinste.
Teatrul Evreiesc de Stat îl omagiază pe Șalom Aleihem, creator nemuritor care a jucat și continuă să joace un rol principal în dezvoltarea literaturii și a culturii idiș la nivel mondial.