
În lumina recentelor observații și îngrijorări exprimate de către opinia publică cu privire la afișul realizat pentru premiera spectacolului Lozul cel Mare de Șalom Aleihem, dorim să evidențiem faptul că, în calitate de instituție de cultură, ne dedicăm în totalitate promovării artelor spectacolului. Alegerile noastre artistice nu au avut, nu au și nu vor avea nicio afiliere politică sau ideologică.
Cuvântul regizorului Andrei Munteanu, creator al spectacolului și al afișului
„În realizarea unui spectacol sunt implicate mai multe mijloace de expresie, printre care și afișul de teatru care, de ani buni, s-a constituit într-o formă de artă vizuală distinctă și de sine stătătoare. Dramaturgia lui Șalom Aleihem, pe care am abordat-o nu o singură dată, operează cu un sistem vast de metafore și semnificații a căror cunoaștere și înțelegere permite creatorilor să abordeze diverse paliere de expresie artistică.
Când am optat pentru montarea comediei Lozul cel Mare am fost atras de conținutul său profund umanist, precum și de mesajul social puternic pe care îl transmite. Tema banilor care dezumanizează și tranformă omul este una dintre temele predilecte la Șalom Aleihem, cu rădăcini adânci în cultura evreiască. Simbolistica iudaică operează cu mai multe straturi de înțelegere a semnificației unui cuvânt, cum este și în cazul pepenelui. Atunci când ne vorbește despre plecarea evreilor din Egipt (Exodul) și despre greutățile vieții în deșert, Cartea Numerelor 11:5 pomenește mai multe fructe și legume care simbolizau opulența stilului de viață și decadența poporului egiptean, dar și ispita și tentația de a rămâne, la care erau expuși evreii, și mai ales opțiunea de a renunța la libertate. Așadar, ce simbol mai bun putea exista pentru un spectacol în care iluzia bogăției, opulenței și a bunăstării este spulberată de realitate, iar visul personajului principal se sfărâmă în bucăți?
Generații de artiști israelieni au evocat pepenele roșu ca pe un simbol vital al culturii ebraice moderne. În 2009, o expoziție importantă la Museul Rubin din Tel Aviv a fost dedicată acestei tematici. În cultura iudaică, pepenele simbolizează frumusețea și bogăția, fiind adesea asociat cu bunăstarea și rodnicia.
Libertatea artistică ne oferă dreptul să optăm pentru diverse profunzimi de înțelegere, eu am ales să optez pentru cea mai apropiată de spiritul și tradiția evreiască. Orice încercări de a confisca simboluri, de a găsi semnificații personale și de a impune înțelegeri eronate nu sunt altceva decât speculații.
Astfel, pepenele deconstruit, zdrobit, a fost ales ca simbol principal pentru spectacolul Lozul cel Mare pentru a servi drept alegorie vizuală puternică și plastică – a pierderii bunăstării fragil dobândite -, pe care personajul principal o suferă. Această alegorie este menită a fi interpretată exclusiv în contextul artelor spectacolului.“
Suntem conștienți de sensibilitatea acestor vremuri și ne exprimăm, ca întotdeauna, deschiderea pentru o mai bună comunicare și înțelegere reciprocă.
În calitate de instituție publică de cultură, dedicată promovării valorilor teatrului de limbă idiș, încercăm să oferim un spațiu deschis și incluziv pentru dialog și expresie artistică.