Artiști români pentru artiști ucraineni
În cadrul campaniei umanitare ”Artiști români pentru artiști ucraineni”, inițiată de UNITER, Teatrul Evreiesc de Stat va prezenta vineri, 10 iunie, de la ora 19.00 spectacolul-lectură SAȘA, DU GUNOIUL! de Natalia Vorojbit.

Regia: George Remes
Distribuție: Mirela Nicolau, Anka Levana, Mircea Dragoman
Textul, în traducerea Ralucăi Rădulescu, a fost scris înainte de începerea războiului din Ucraina și totuși, premonitoriu, vorbește despre alegeri în context de război.
”E vreme de trăit și vreme de… luptă. Dar ce faci dacă ești colonel în armata ucrainiană și ai murit de insuficiență cardiacă înainte de război?”
Ucraina, 2014. Sașa își vede văduva, Katia, și fiica vitregă, Oksana, pregătindu-i înmormântarea. Un an mai târziu, țara va fi cuprinsă de evenimentele care pot face morții să învie.
Natalia Vorojbit (născută pe 4 aprilie 1975) este dramaturg, scenarist și jurnalist ucrainean. A absolvit în 2000 Institutul de Literatură Maxim Gorki și, tototdată, a studiat la International Writers Program. A colaborat cu Royal Court Theatre și Royal Shakespeare Company. Își scrie piesele de teatru și scenariile atât în rusă, cât și în ucraineană.
Împreună cu regizorul german Georg Zheno, a fondat Theater of the Displaced unde refugiații din Donbas își pot spune poveștile și a organizat proiectul Class Act. Vorojbit a scris scenariul pentru lungmetrajul Cyborgs despre apărarea aeroportului Serghei Prokofiev de lângă Donețk, unde soldații ucraineni au luptat timp de 242 de zile împotriva separatiștilor. Ea a călătorit prin zona de război timp de patru luni și a discutat cu cei implicați. Situația de război din Ucraina este o temă frecventă în dramaturgia sa.
A participat la protestele Euromaidan din 2013, inspirându-se totodată pentru noi lucrări. În februarie 2022, Vorojbit lucra la cel mai recent film al ei Demonii în Myrhorod și mai avea doar patru zile de producție; este vorba despre o relație între un rus și un ucrainean, reflectând ceea ce ea a numit relațiile internaționale „incomode” dintre aceste națiuni, când orașul în care se afla a fost bombardat în timpul invaziei ruse. A fost intervievată într-un adăpost anti-bombă pe 25 februarie 2022, declarând: „este foarte important pentru mine să fiu aici”, dar admițând că ar putea fi nevoită să părăsească țara, dacă Rusia preia controlul. Consideră că aceste evenimente au început în urmă cu treizeci de ani, când Ucraina era țară independentă și a permis creșterea influenței Rusiei în Donbas. Vorojbit a făcut apel la sprijinul comunității internaționale pentru Ucraina.
Piese: The Khomenko Family Chronicles (2006), Royal Court Theatre; The Grain Store (2009); Bad Roads (2017, 2020); My Mykolaivka (2017); Blood Sisters (2019)
Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile!
Împreună pentru păstrarea demnității artiștilor și pentru susținerea culturii ucrainene.